Just nu är mina barns idrottande det viktigaste för mig

I grund och botten är han skidkungen Gunde Svan. Dessutom tv-stjärnan, företagaren, utbildaren, författaren, svetsaren, målaren, golvläggaren, skogshuggaren…Och mycket annat.
Men framförallt – tvåbarnspappan som nu lägger sitt mesta krut på att följa och stötta sina barn Julia och Ferry i deras idrottskarriärer. Han vet själv hur mycket stödet från hans mamma Gunnel betydde för honom…

Under 80-talet och i början av 90-talet var Gunde Svan, 50, hela Sveriges skidkung och vann bland annat sju VM-guld och fyra OSguld. Han är en av landets absolut främsta idrottsmän genom tiderna.
När Gunde lade skidkarriären på hyllan tog en ny karriär vid, eller rättare sagt flera olika karriärer. Mest känd har han blivit som tv-programledare för till exempel ”Fångarna på fortet, ”Gladiatorerna och ”Bingolotto”. Gunde Svan är mannen som verkar ha tusen järn i elden samtidigt – och lyckas med det mesta han företar sig.
Som till exempel när han 1991 köpte ett gammal fallfärdigt lokstall i Vansbro och skulle bygga om det till företagscenter. Många ruskade på huvudet och trodde att skidkungen blivit tokig. Men Gunde hade en plan och i dag är Lokstallet hemvisten för 18 företag och Q-märkt. Dessutom – Gunde var i allra högsta grad själv delaktig i arbetet med att snickra, mura, svetsa och mycket annat praktiskt.
”Ingenting är omöjligt, bara olika svårt”, har vi hört honom säga i ”Fångarna på fortet” när kändisar ska krypa in i Fort Boyards olika celler. Och det är ingen klyscha för det är just så han själv resonerar, Gunde Svan, en man med lite annorlunda erfarenheter av kommunikationshjälpmedel.

Det sägs att du hade mobiltelefon redan i början på 80-talet, stämmer det?
Ja, faktiskt var det så att jag då vann en tävling som ingick i Telecupen och förstapriset var en mobiltelefon. Den var stor som ett bilbatteri och hade en taltid på 45 minuter. Men den innebar ändå mycket för mig eftersom jag låg ute 200 dagar om året. Plötsligt kunde jag ringa hem från platsen jag befann mig utan att behöva leta upp en telefon.

Sedan har mobiltelefonen räddat dig vid en olycka, hur gick det till?

Det var i början av 90-talet när jag högg allt bärande virke till mitt blivande projekt ”Lokstallallet” i Vansbro. Då hade jag skaffat mig en Philips som jag hade i utsidan på huggarbyxorna som en försäkring i fall det skulle inträffa en olycka i skogen. Det gjorde det också, för jag fick kast på motorsågen och sågade mig över benet – precis där jag hade mobiltelefonen. Sågen gjorde ett jack i skalet, men benet klarade sig. Efter att ha bytt ut skalet kunde jag använda mobilen igen, men det var förstås lite svårt att förklara för serviceteknikerna hur skadan gått till.

Du verkar intresserad av teknik, i alla fall när det gäller motorer, hur är det med mobiltelefoner? Vill du alltid ha det senaste?

Nej, tvärtom är jag nog lite efter på det området. En smartphone med touchknappar passar inte så bra när jag är ute i skidspåren och det är 20 grader kallt. Jag föredrar modellerna som är lite robustare som tål att ramla i golvet utan att gå sönder. Ibland har det också sina fördelar att inte ha det absolut senaste. Som till exempel när jag började jobba med TV4 och fortfarande ringde i det gamla NMT-nätet, medan alla andra hade gått över till det modernare GSM. Det nätet var dock inte fullt utbyggt och i Stockholm gick det ibland inte att ringa eftersom nätet var överbelastat. Då kändes det ganska roligt när de andra blev tvungna att låna min telefon.

Hur använder du mobiltelefonen?

Kan jag ringa, skicka sms och mms är jag nöjd. Är vi ute och åker brukar jag skicka mms hem till Marie för att visa hur det ser ut där vi är. Bilder säger mer än ord. Annars stänger jag av mobilen ganska ofta och vill inte vara nåbar dygnet runt eftersom det stör koncentrationen. När jag nu blivit lite äldre så är det svårare att hålla fokus om man har fyra till fem olika projekt i gång.

Du har både under och efter din skidkarriär synts mycket i media, men på senaste tiden har rapporteringen mest handlat om sjukdomen twar som drabbade dig, hustrun Marie och er dotter Julia, 19. Hur är hälsoläget just nu?

Det är klart bättre och går åt rätt håll, men jag har fortfarande en bit kvar till mitt rätta jag.

Sjukdomen tvingade dig till att tacka nej till ”Mästarnas Mästare”, hur kändes det?

Tråkigt för jag hade gärna velat vara med. Men jag tycker det ännu värre för Julia som inte kunde träna och fick sin skidsäsong spolierad. Jag vet själv hur det var i den åldern, man vill inte missa ett enda träningspass. Jag är imponerad över att hon höll ihop mentalt.

På tal om Julia, hur bra är hon i längdskidåkning i förhållande till hur bra du själv var i hennes ålder?

Hon är nog bättre än vad jag var måste jag medge.

Din son Ferry, 16 år, håller på med både längdskidåkning och motocross. Hur mycket engagerar du dig i dina barns idrottande?

Väldigt mycket vill jag nog säga. Förra året köpte jag en husbil som jag byggt om så att vi kan använda den som vallbod vid skidtävlingar under vintern och som motorcykelgarage när jag åker med Ferry på motocrosstävlingar under sommaren. Men jag ser det inte som en uppoffring, utan tycker det är väldigt roligt. Dessutom vet jag av egen erfarenhet hur värdefullt det är att ha stöd från sina föräldrar. Min mor stöttade mig och det hade väldigt stor betydelse för min skidkarriär. Jag känner mig priviligierad att kunna lägga så mycket tid på mina barn och deras idrottande.

Du tillhörde själv världstoppen i längskidåkning under flera år och gjorde dig känd för din hårda disciplin när det gällde både träning och kost, samt din omtalade vinnarskalle. Hur är du som förälder, ställer du lika hårda krav på dina barn som du gjorde på dig själv?

Som idrottsförälder är det alltid svårt att stå vid sidan, både jag själv och barnen vill så mycket. Under hela min idrottskarriär så kämpade jag alltid till sista blodsdroppen. Det jag vill se hos mina barn är att de alltid gör sitt yttersta i varje tävling och är koncentrerade på uppgiften. Då är jag nöjd, även om resultatet inte räcker till någon topplacering.

Men om du till exempel märker att Ferry är okoncentrerad på en motocrosstävling och resultatet blir därefter, vad säger du då till honom?

Det vet jag inte eftersom det aldrig har hänt. Däremot har jag klantat mig under tävling och räknade fel på varven när jag skulle fylla på bensin. Ferry fick motorstopp i slutet av sista varvet och kickade frenetiskt för att få igång motorcykeln. När inte det gick sprang han med den över mållinjen och den inställningen kan jag inte klaga på. Däremot höll jag mig för skratt och var rejält förgrymmad på mig själv för att jag klantat mig!

Vilket är det vanligaste felet som idrottsföräldrar gör, enligt dig?

Många vill nog mer än vad barnet klarar av just för tillfället. Man måste se till var i utvecklingen barnet befinner sig och ställa kraven därefter. Är det ett DM kan man inte begära att de ska ta det på samma allvar som om det var ett VM.

Har du något råd du vill ge till föräldrar som har idrottande barn?

Idrottandet ska vara kul, men det är förstås en självklarhet. Det andra är att mer fokusera på det barnen gör bra i stället för att bara tala om vilka brister som de måste förbättra. När jag tränade för att hålla världsklass jobbade jag för att bli bättre på mina svaga punkter, men då är det också på en helt annan nivå. Barn behöver först och främst höra det som gått bra och sedan kan man gå in på det som de behöver träna mer på.

Fakta Gunde svan
Namn: Gunde Svan.
Född: 12 januari 1962 i Järna församling i Dalarna.
Bor: Skamhed i Vansbro.
Familj: Hustrun Marie Svan, dottern Julia, 19, sonen Ferry, 16.
OS -meriter: Sammanlagt fyra guld: 50 km och stafett i Calgary 1988. 15 km och stafett i Sarajevo 1984. Ett silver: 50 km i Sarajevo 1984. Ett brons: 30 km Sarajevo 1984.
VM-meriter: Sammanlagt sju guld: 30 km 1991. 15 km, 50 km och stafett 1989. Stafett 1987. 30 km och 50 km 1985. Tre silver: 15 km, 50 km och stafett 1991. Ett brons: Stafett 1985.
Övriga skidmeriter: Vinnare av Världscupen fem gånger: 1984, 1985, 1986, 1988, 1989. Vinnare av Jerringpriset vid två tillfällen: 1984, 1985.

Gundes kända och okända sidor

Rallycrossföraren: Har faktiskt ett SMguld och ett EM-brons i den här sporten.
Författaren: Har, utan spökskrivare, gett ut boken ”Var går gränsen?” samt kokböckerna ”I nya spår” och ”En vinnande kokbok” tillsammans med Gert Klötzke.
Filmstjärnan: Har spelat förförisk dam i komedin ”En handelsresandes nöd” med Claes Månsson, Björn Skifs och Gert Klötzke.
Tv-kändisen: Programledare i ”Fångarna på fortet”,”Oktan” , ”Ingenting är omöjligt”, ”Gladiatorerna” och ”Bingolotto”. Har även medverkat i flera reklamfilmer.
Fotomodellen: Har gjort modelljobb för tidningen ”Café”.
Utbildaren: Lär företagspersonal och ledare att nå högre höjder.
Skogshuggaren: Äger skogsfastigheter där han själv avverkar skogen.
Snickaren, svetsaren, målaren, golvläggaren: Alla dessa yrken ägnade sig Gunde åt när han renoverade ”Lokstallet”.

« Gå tillbaka

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår